De aanpak van ReachOut4You op mijn zoon is life-changing.

Door ReachOut4You werd mijn zoon sociaal en emotioneel vaardig. Timo uitte voorheen zijn frustratie door te schreeuwen. Hij dreigde met een mes of riep: “Ik spring voor de trein. Je ziet me nooit meer terug.” Bij ReachOut4You praten deelnemers onder begeleiding, in groepsverband of individueel. Timo vertelde bijvoorbeeld over de verleiding als een vriend hem XTC aanbood en over zijn frustratie dat het hem niet lukte om zijn afspraken na te komen of op tijd zijn bed uitkomen. Nu loopt Timo niet meer weg bij een conflict. Als het hem te veel wordt, zegt hij “Ik merk dat ik steeds bozer word” of “Ik ga even naar papa”. Timo herkent en benoemt zijn gevoelens. Hij zoekt mensen op, praat over zijn gevoelens en lost zijn problemen op.

Timo kreeg langzamerhand een andere kijk op zichzelf. Voordat Timo naar ReachOut4You ging, was hij somber en onzeker. Timo had boulimia en geen zin meer in het leven: “Ik kan beter dood zijn”. Nadat Timo een paar maanden deelnam aan het programma van ReachOut4You veranderde Timo langzaam.

ReachOut4You werkt deels in een bos en Timo zag ReachOut4You als een soort scouting met allerlei activiteiten. De deelnemers houden het bos bij, zagen bomen en hebben samen een sportcircuit gemaakt van het hout. Timo maakte thuis macaroni die hij had leren maken in het bos. Bij het avondeten vertelde Timo over lange wandelingen, soms met kilo’s hout in een rugzak. Zijn boulimia verdween. Hij vertelde ook over de verhalen van andere jongeren. Het maakte indruk op hem en hij leek niet meer de enige te zijn.

ReachOut4You heeft mijn zoon veranderd van een thuiszitter naar een hulpkracht hovenier. Voordat Timo naar ReachOut4You ging, was hij een ‘thuiszitter’. Hij volgde geen onderwijs meer ondanks zijn leeftijd van 15 jaar. Timo kan niet lezen en met speciale begeleiding leren werken in een keuken leek een uitkomst. Ook hier liep hij vast en hij zat weer alle dagen thuis. Vanaf de start bij ReachOut4You praat Timo wekelijks met Rianca, de coördinator van ReachOut4You. Buitenactiviteiten doet Timo graag en ReachOut4You haalde een contract bij een tuinder binnen. Deelnemers hebben nu een betaalde baan. Rianca vroeg ook Timo of hij in de tuinbouw wil werken. Timo volgde een cursus voor de groenploeg en werkt nu drie dagen per week als betaalde hulpkracht hovenier.

ReachOut4You helpt mijn zoon zijn eigen pad ontdekken. Rianca brengt Timo in contact met een medewerker van de Sociale werkvoorziening: Hans, de werkmakelaar. Hans stelt zich voor als Hans en niet als “de Sociale Werkvoorziening”. Timo praat met Hans over zijn dromen en een baan in de toekomst. Hans gaat op zoek naar meer plekken waar Timo ervaring kan opdoen. We denken aan een timmerwerkplaats, omdat Timo graag met hout werkt. Zo kwam hij ruim twee jaar geleden trots thuis van ReachOut4You met een klein stukje hout. Hij had een gezichtje in het hout gebrand. We hadden er plezier in. Daarna maakte Timo bij ReachOut4You drie bijzettafels. Onlangs maakte hij een loungebank voor in de tuin. Zo doet Timo succeservaringen op en ontdekt hij wat hij graag wil en kán.

NB: Namen zijn fictief om de privacy van onze deelnemers te waarborgen.

#Moeder van een deelnemer